Materijali

/Materijali
Materijali2018-09-18T17:55:43+02:00

Danas postoji veliki izbor materijala koji se upotrebljavaju u proizvodnji namještaja tako da je ponekad teško odabrati odgovarajući materijal. Da bi se napravio pravilan izbor, moramo znati što želimo. Da li želimo praktičan namještaj koji se lako održava i povoljnije je cijene ili nam je, pak, važan izgled i dizajn? U nastavku su neki od osnovnih materijala koje koristimo.

Iveral ili oplemenjena iverica je osnovni i najčešći materijal u proizvodnji suvremenog namještaja. Koristi se za izradu korpusa i fronti. Ploče iverala nastaju prešanjem drvenog iverja i vezivnog sredstva (ljepila) te se oplemenjuju dekorativnim papirima koji su impregnirani melaminskim smolama (koje i daju površinsku čvrstoću). Iverali nove generacije se odlikuju iznimno realističnim izgledom,tvrdoćom i velikim izborom dekora.

Akril je termoplastična, netoksična masa debljine 1,4 mm koja je nanesena na medijapan. Ploča akrila je izuzetno ravne površine i visokog sjaja sa efektom „ogledala“. Koristi se za izradu fronti kuhinja, regala i ostalog namještaja.

Medijapan ili MDF su ploče koje nastaju prešanjem drvenih vlakana, drvene prašine i vezivnog sredstva (ljepila). Koriste se prvenstveno za izradu lakiranih fronti namještaja. Lakiraju se poliuretanskim lakovima po RAL karti a potom poliraju do visokog sjaja.

Kuhinjske radne ploče su ploče iverice oplemenjene HPL laminatom. Otporne su na habanje, postojanih su boja i lako se održavaju. Na raspolaganju je veliki izbor dekora. Osim standardnih radnih ploča mogu se koristiti i drugi materijali kao granit, corian, compact ploče, prirodno drvo i sl.

Aluminijski profili mogu biti raznih oblika i koriste se kao okviri za staklene fronte, rukohvati, klizni profili kod izrade američki plakara i sl.

Kaljeno staklo (termički obrađeno staklo) sve se češće koristi u kuhinjama umjesto klasičnih pločica. Može se lakirati u boju po želji, a u posljednje vrijeme je moguće i staklo sa raznim motivima.

Rasvjetna tijela su veoma bitna za optimalno osvjetljenje prostorija. U kuhinjama se, osim glavne rasvjete na stropu, može različitim vrstama lampi (led ili halogen) dodatno osvijetliti radna površina. Osim toga se postižu veoma interesantni dekorativni efekti.

Kuhinje se mogu opremiti raznim izvlačnim ili okretnim košarama, apotekama, podiznim mehanizmima za fronte , ladicama , košarama za otpatke i sl., što može bitno utjecati na funkcionalnost, ali i na cijenu same kuhinje.

Ručke nisu nevažan dio namještaja. Pravilan odabir ručke, vodoravni ili vertikalni položaj mogu bitno utjecati na dizajn i funkcionalnost

Kliknite na sliku za uvećanje